Jan 6, 2010

Warcraft 3 And Windows 7 - Problems And Solutions

Windows 7 in new OS from Microsoft, it is better and faster Vista :)

Warcraft 3 works great on it but on some PC's it make problems.



If You have some problems first what You need to do is download latest drivers for Your graphics card (GPU) and update to latest Warcraft 3 Patch.








  • Graphics card drivers
  1. If You have nVidia go here.
  2. If You have Ati go here.
  • Latest Warcraft 3 Patch
You can get latest Warcraft 3 Patch here.




  • Windows updates

Also i recommend running Windows Update.
Microsoft released "KB976264" update that increase compatibility for Warcraft 3 (and other older games), try installing this update.

If this didn't fix your problems please continue reading.

  • If You have problems with Battle.Net:

Set You firewall (or turn it off).
Run Warcraft 3 as Administarator (right click on Warcraft 3 shortcut > Compatibility > check "Run this program as an administrator"
When you start Frozen Throne you’ll get a UAC prompt. Click yes to allow it to make changes to your computer and you will able to connect to battle.net normally.


  • If You have problems that Warcraft 3 is minimizing when You start,

Then You need to disable desktop composition.

To do this right click on Warcraft 3 shortcut > Compatibility > check "Disable desktop composition".

  • If Warcraft 3 has random screen flicker,

run Warcraft 3 in Windows Xp SP3 Compatibility mode and disable desktop composition.




  • If Warcraft 3 is saying that You need Direct X,
Read this post.




If You have other problems post a comment and i will try to help You. Please if you are getting error write error message or post screenshot, i can't help you if you just say "it don't work".

112 comments:

Anonymous said...

hey dude when i try to play warcraft with my new windows 7 the screen is cut down the sides like this [!!!Warcraft!!!] the (!) are total black and the warcraft is the game. it used to be fully [warcraft] before the upgrade.. help?

love2spooge said...

You are using Laptop or Wide monitor?

This happening because Warcraft use 4:3 resolutions and You have 16:9 (wide) monitor.

To fix this download Wc3 resolution changer http://lancraft.blogspot.com/2009/02/wc3-resolution-changer-v01b.html

and change Wc3 resolution to your desktop resolution.

Anonymous said...

uh, when my friends and I try to play DotA over LAN, either those of us with win7 are kicked from the game or those without are kicked. It worked when we were all on vista/XP, though. The disconnect happens immediately after the game finishes loading. We are all on the same patch, and everything is fine in the game lobby. Any thoughts?

love2spooge said...

try this:

set you firewall (or turn it off), disable UAC and run wc3 in "Run this program as an administrator"

is this happening when you are playing Dota or any map?

Anonymous said...

hi, i cant use coutom kick on windows 7. When i click custom kick, it always shows that "runtime error 453. Can find DLL entry point AllocateAndGetTcpExTableFromStack in iphlpapi.dll" Can you help me with that? and.. my native language isnt english .. so..:P but i will try!! Thanks anyway.

Anonymous said...

Hi spooge! wonderd if you can help me!

Ive played WC3 and never had any problems, i have a real cd key and no bs, but recently updated to windows 7 ultimate and formated my computer. Now when i try to innstall and run the game, it just tells me i need to install "Direct x 8.1 or higher" Ive tried downloadning from numerous places and i belive i now have Direct X 11 installed. so i dont get why this is happening. please help if you can!

Thnx!

love2spooge said...

Have You tried installing DX 8.1 from RoC disc?
If this don't help try installing DX 9.0c (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=9226a611-62fe-4f61-aba1-914185249413&displaylang=en)
This should help You, if not You may want to contact Blizzard support or Microsoft support (most likely :D)

For the dude who is asking about custom kick:
Download new version of custom kick, if it still have error download other tool for custom kick (there is many tools for that as i know).

Anonymous said...

i'm trying to lan frozen throne with a friend using hamachi. i see no sign that hamachi as messing up. it must be a problem with warcraft 3 can some one help.

love2spooge said...

Use Lancraft, YAWLE or WC3Proxy.

Or don't use hamachi, use just Lancraft, YAWLE or WC3Proxy.

Anonymous said...

lancraft not working

love2spooge said...

try Yawle or wc3proxy then, and DON'T forgot to set firewall for WC3!

I notice that people only cat say it doesn't work but to read rest of text where it says how to make it work they don't read...

Doryu said...

my war works on win 7 but i have a problem. when i click battlenet ... fatal eror. pls help me

love2spooge said...

what the error says??

Doryu said...

FATAL ERROR!
Program:D\Games\Warcraft III\war3.exe
Exception:0xC0000005(ACCES_VIOLATION) at 001B:0E250000
The instruction at '0x0E250000' referenced memory at '0x0E250000'.
The memory could not be 'writeen'.
Press OK to terminate the application.
PLS HELP ME !!!!!

love2spooge said...

@Doryu

first sorry for waiting.

try running game as administrator and disable firewall and UAC

If still error reinstall game

if still error contact Blizzard support.

Also read this:
http://www.nocrash.com/ncbbs/msgs/3357.shtml

http://www.updatexp.com/0xC0000005.html

http://www.computing.net/answers/windows-xp/0xc0000005-accessviolation/66471.html

Anonymous said...

hey, this is the guy who was getting dropped from lan games w/ windows 7. Got patch 1.24d, everything works fine.

Anonymous said...

hey., pls i really need your help. when i try to create dota maps on warcraft it gets stucked when i select the dota map and press create. but its not having any kind of lag. i just press esc then it goes back to the main menu. i dont have problems when i create games using the predfined warcraft maps.its just the dota maps where i experience this. im using windows 7 ultimate. what should i do?

love2spooge said...

this is DotA problem, go to playdota.com and report problem.

Have you try new 6.66b DotA?

Anonymous said...

hey dude im using laptop. before when i use xp my computer was ok its just kind a slow because the memory is just 512mb so i increased the memory to 1.2 gig and used windows seven as my os. now when i play warcraft TFT in garena my movements is delayed for 5 - 7 sec but my ping is low and i hav a fast dsl connection. pls help me with this problem. ty very much^^

Anonymous said...

^same problem. w3 is getting very slow, like 1 sec=1.5 sec. I tried to reinstall with the latest ATI graphic card drivers, nothing. You can call it freeze, delay, or w/e, but I think it might be the hard disk with problems.

love2spooge said...

hmm, wc3 should work on any PC, try running wc3 in OpenGL (-opengl) and disable Aero in windows.
Or change resolution in wc3.

Anonymous said...

Not sure how to run it with (-opengl) on windows 7, but I don`t think this will solve the problem. :(

Anonymous said...

i can't seem to connect to LAN for garena. keep show "COULD NOT CONNECT TO LOCAL AREA NETWORK."

love2spooge said...

this is garenas problem.
use garena forums for help.

maybe this will help:
http://www.garena.com/forum/redirect.php?tid=494212&goto=lastpost

Anonymous said...

I managed to play it smooth with -opengl, but now I have the screen flickering. I tried reinstaling with diferent driver options, including MobilityDotCom patch, and nothing. I have ATI and the OpenGl menu won`t appear in RivaTuner either.
Also tried sp3 compatibility with desktop composition disabled, nothing. Any idea?

Ps: You are doing a good job here, cheers.

love2spooge said...

try running games with -swtnl (you don'y need to remove -opengl) maybe this will hepl, or run game with just -swtnl.

Is your video card overclocked? this may couse your problems. What is card model?

Anonymous said...

I think my previous post need a few corrections.

First, I just finished to install the video card driver [I have a x1650 not OC`ed]
following this steps: http://larsmichelsen.com/windows/opengl-in-windows-7-with-legacy-ati-geforce-x1900-gt/ NOTHING!

With -opengl is unplayable because of the flickering screen, unless it`s in -window mode, when it`s really ok.
I tried now -swtnl, same normal 3s delay
With -opengl and -swtnl the flickering is still there.


Regards.

love2spooge said...

Drivers are Your problem, the drivers You have downloaded are for Vista, ofc You have problems :D

Follow this steps:
1.uninstall drivers and Mobility Modder
2.install CCleaner and clean PC
3.Restart PC
4.Go to http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
Download and install drivers

now it should work...

Anonymous said...

ive done everything here when i try to start the warcraft III everything goes black for a couple of seconds and then exits back to desktop can get it to start i have windows 7 64 bit everything up to date

love2spooge said...

try reinstalling game, if that doesn't help contact Blizzard of Microsoft support...

Anonymous said...

i have wind. 7 ultimate 64 bit.and warcraft dont work,when i start the game resolution change,and a must shut down program in task manager,i try wit compatible but this not work,when i start game its says:a running program isnt compatible with certain visual elemnts of windows,the color scheme has been changed to wind. 7..please help me..

love2spooge said...

try this:

right click on Warcraft 3 shortcut > Compatibility > check "Disable desktop composition".

or

go to wc3 folder and rename Movies folder

Message with "a running program isnt compatible with certain visual elemnts" is normal.

Anonymous said...

In the name of my Anonymous friend before me, I thank you love2spoonge for successfully helping him fix his warcraft 3 TFT problem, you just saved me from all the work needed to change his OS back to XP, or dual-booth. :D

Anonymous said...

hello. i recently installed windows 7 build 7100 and i installed wc3. but when i tried patching it to 1.24, it reached the end of the patching process and told me that it did not have permission to access file wc3.exe, thus the patching failed. i tried with an older patch and it did the exact same thing. help please?

love2spooge said...

Run patch as administrator.
Right click "Run as administrator"

Anonymous said...

no dice. i tried doing as you said. once again, it patches the units, maps, game.dll, and then when it hits the end it tells me:
" unable to create a file
file name: c:/program files/warcraft iii/war3.exe
error type: access is denied"

and then the patching displays the customary patch failure window. i went so far as to grant war3.exe and the frozen throne and reign of chaos files administrative priviliges and security clearance, hoping it would solve the issue, but still nothing. i'm out of ideas:(

Anonymous said...

help, I don't know what to do, my warcraft keeps saying I need direct X but I have it installed, it already came with the Windows 7 installation (directx 11). what must I do to make it work?

love2spooge said...

Install DX 8.1 from RoC disc
If this don't help try installing DX 9.0c http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=9226a611-62fe-4f61-aba1-914185249413&displaylang=en)

Anonymous said...

love2spooge, I tried both but it still asks for DirectX once again and doesn't run... help!

love2spooge said...

install this http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=2da43d38-db71-4c1b-bc6a-9b6652cd92a3&displaylang=en

read this
http://us.blizzard.com/support/article.xml?locale=en_US&articleId=20659&pageNumber=1&searchQuery=directx

and this
http://forums.battle.net/thread.html?topicId=21038226834&sid=3000

Anonymous said...

ok, help me once again, how do I do this:
I figured out what the problem was.

My refresh rate on my display was set to 29 interlaced, so I set it to 60hz. I also temporarily disabled my second display.

After doing that, the game will start and I can play no problem.

Hope this helps anyone who runs into the same thing.

Anonymous said...

I Cant Host Or Join Any Games On War3 Local Area Connection. When I Tried Single Player Games I Can Play Them. But Not In Local Area.

Can Someone Help Me? Thx.

Anonymous said...

use Lancraft, YAWLE, Wc3proxy or Battle.Lan.

Anonymous said...

The following program has performed an action that requires Windows to temporarily change the color scheme to Windows 7 Basic .
That is saying me when i try to start the Warcraft 3 Frozen Throne ....
Is any solution for this i was try everything what you have write up and nothing and nothing :D

love2spooge said...

that is normal, don't worry about it ;)

but someone doesn't get that message, i don't know why... :confused:

Anonymous said...

Sorry but can you help or not ?????

love2spooge said...

Sorry i can't help.

Updating video drivers should fix this but you told that you done everything that i wrote.

Try to run wc3 in opengl mode, http://tinyurl.com/ylmfrky.

Why is this bothering you so much?

Anonymous said...

When im going to update for windows there is not any new update ....
I wasn t try to do the update of video drivers .... i was do that with Disable the desctop compozition and samething like that ..... but nothing

Anonymous said...

Any1 that can help me i use to be able to host wc3 games on xp but on windows 7 no one is able to join i disabled my firewalls and ports are opened some1 please help me out

Anonymous said...

i just buy a new laptop today it toshiba window 7 64, 4gb, 2.13 ghz
after i install i play every game there is an black screen from both left and right and it give me me like 2 second delay stop can't move my mouse or click, it keep happen over and over again every 10 second, is anyone here know what going on? how do i fix it.

love2spooge said...

that sounds like hardware error.

try updating drivers, if it don'y help use laptop warranty.

Bogdan Cîrstea said...

Hey man!
Im havin a problem and i was wonderin if you could help me. I have as an OS windows 7 Ultimate and tried to run War3 but unfortunately it starts and then stays like this: http://img192.imageshack.us/img192/4858/errorvq.jpg
I'm looking forward for any advice.
Bogdan Cirstea

love2spooge said...

@Bogdan Cîrstea

Did this happens before of after intro video?

Bogdan Cîrstea said...

well,
In fact i never played it on windos 7 cause it never loads properly. I did the thing with the compatibility mode and all but nothing worked... The intro video doesnt get to be played. it just freezes

Bogdan Cîrstea said...

the problem was the movies. I removed them from the movies folder and now it works perfectly, even though i cannot watch the cinematics anymore

Anonymous said...

Windows 7 can't see LAN games - Fixed.
I had a problem seeing WC3 LAN games and found that when I uninstalled VirtualBox that I could now see LAN games! Somehow the VirtualBox messed with being able to see LAN games. Try uninstalling it to see if it works for you.

love2spooge said...

You don't need to uninstall whole virtual box, you can just disable virtual box network adapter...

Anonymous said...

Hello ppl! I got a big issue... Wc3 is running correctly ad working. Once I play via LAN, I cannot play anymore...Singleplayer isn'tworking (useless k) and I cannot create any map, once I create, I get back to the Local Lan screen (without getting map profile). It's like wc3 (FT) isn't loading maps. Using garena I get this problem... (Win 7, tft 1.24e) Thanks for all

love2spooge said...

try downloading new map version, maybe that map is not compatibile with new patch...

P.C.A said...

I have windows ultimate 32bit but when I try to run the war III can not!
it appears in the task manager running .. but it is only a
unconfigure black screen and the resolution ... I have a monitor 18.5 "and has changed the
resolution and also not solved ... if anyone knows please help me!

love2spooge said...

@P.C.A
it seams that you have same problem as Bogdan Cîrstea.

remove or rename Movies folder in Wc3 directory.

Anonymous said...

hey i recently installed warcraft on windows 7 and when i click on it gets stuck on the "launching warcraft" screen for ages. Normally it would show the tiny warcraft screen and go straight into the main menu but mine juss stays as the tiny screen... plz help!!!!

P.C.A said...
This comment has been removed by the author.
P.C.A said...

can you be more specific answer? : /
does it have to guide me right there ...
if you want to print or do I take something too ... using a translator: P
I am Brazilian ^ ^ '
Who can help ... please help ... thank's

Anonymous said...

when any 1 host in garena and joined the game ,after 1 or 2 mins there is no chat and i can not move in slots and then after the game starts i found it loading with out any count down or chat
and in the game ,if any 1 got drop then no chat come and i may dc and may not
any 1 help me please and when loading finish i may dc from game and may game starts this is in dota garena

Anonymous said...

hi spooge..

i am garena user
im having problem with auto disconnected in after the game finish loading.
i have done all the Troubleshooting include the reinstall the W0W3 but still same matter. i already done the way u mention above but still the problem still occur. i just notice this problem when i play DOTA 6.66b map and 6.67c map.

i've tried on win XP and Win7 on 2 diffrent. both windows have same matter. i have change my modem also still same matter. hope u can assist me. tq

love2spooge said...

try to play local network game without garena if it disconnect then problem is you PC. (maybe lan card problem?)

If it works then is garena problem, go to garena forum and report problem.

Anonymous said...

i cannot apply the 1.24e patch for eurobattle.net since i installed windows 7 ultimate.anyone knows the solution?

PROBLEM said...

Guys i need help. I am having probems with my warcraft 3. i play dota on garena and i am having problems with it. whenever i join a public game in garena, i will dc immediately after the loading map finishes. i am currently using windows 7 ultimate and i am not sure whats the problem.

ruslan said...

Hello, I have a legal key but no disk drive from the warcraft 3, I downloaded a pirated version and would like to go there to register your key ... since there is already prescribed by the key does not work .... I probyval program CDKEY, but when you open it there are no options but only the beginning, the same program but for frozen trone working properly, tell me what to do ..

love2spooge said...

don't download pirated version, login to battle.net and download for free copy of wc3 and wc3 tft. uninstall pirated version and install this one and use your legal key.

BladeOfTheMoon said...

hi spooge,

i have installed all the 3 updates as u recommended. i got Win 7 64 bit home premium, dell studio i5. the trouble is, whenever i join any map, dota or otherwise, as soon as the map finishes loading, i get disconnected.Garena remains online and as soon as i reach the map screen on war3 again, i can see the other games whih shows that ive not been disconnected from the garena server. ive already tried setting the compatibility to win xp sp2 AND sp3 and selected RUN as Admin. but i still get disconnected. Dell tech cannot help and neither is garena mods are able to help.

Please advice.

Regards.

love2spooge said...

this is garena problem, i notice that lots of people have this problem.

Try to run garena client as admin compatibility to win xp sp2 AND sp3, not wc3 game.

Maybe will help, if it doesn't go to garena forums and ask for help.

I don't use garena so i don't have many experience with it...

BladeOfTheMoon said...

well i asked on the garena forums but there are others who are saying that apparently their systems are working fine. so i thought maybe its something to do with win 7 settings and all. any advice will help :)

regards.

love2spooge said...

try to play other maps, maybe this is dota bug...

BladeOfTheMoon said...

i thought so too but its there with all other maps as well... ah.. maybe im not meant to play war3 on my new laptop lol.

thanks anyways

Creski Malcolm said...

I have the exact same problem, BladeOFTheMoon. As soon as the map finishes loading, I'll get disconnected. Running Windows 7 64-bit. But my friend has no problems at all. I've set my McAfee firewall to allow access to both Garena and Warcraft 3. Maybe it's because I disabled some of the processes to make Win7 load faster? Might wanna try reinstalling WC3 too.

Creski Malcolm said...
This comment has been removed by the author.
Creski Malcolm said...

I think I got my problem solved. My version was 1.24.1.---- instead of 1.24.2.----. So reinstalling/repatching it was the first thing I did. Then I ran Frozen Throne.exe and Garena as administrator. And modified the firewall to allow full access. Playing Diablo 3 Warcraft with my friend now :)

Anonymous said...

Hello, i have bin laying wc3/tft smoothly on my computer for about a year, although it crahsed ½ a year ago(no damage to the hd) so few weeks ago i finally got it back, but ever since i get disconnected after the loading screen, i run it as administrator and have tried with both firewall on and off (vist 64bit)

Anonymous said...

Btw, i havnt tried online yet, but it happends on lan games

love2spooge said...

update to latest patch, Creski Malcolm (2 comments up) had same problem...

Anonymous said...

hello, my problem is the following.
when i try to run the game the following error appears:
The ordinal 569 could not be located in the dynamic link library Storm.dll.
but the file is there.
has anyone found a solution for this problem?
thanks.

Anonymous said...

hey guys,
i im not a really good computer person but i can understand some of what u guys say. i got a problem with the flickering screen. one of u said to run in windows xp SP3 but i dont know how to do it :S anyone know how to help me. (im not too good with highteck comp language)

Anonymous said...

@anonymus:
go to the w3l properties, click on the compatibility label and check the option that says run compatibility mode with windows Xp SP3.
however, it wont solve the flicker problem. well at least it didn t help me.
my screen is still flickering( i am runing w3 with -openGL) and my screen flickers but if i run it normally i will have sth like freeze for like 5 seconds. So if someone know how to fix that please help me
thanks

vıⁿČзⁿţ said...

im having a problem in window 7 ultimate..
but at GARENA, i cant start warcraft..
when i press start game..it auto minimize then nothing come out..
please help me fix this asap
thanks

love2spooge said...

quote from post:

If You have problems that Warcraft 3 is minimizing when You start,

then You need to disable desktop composition.

To do this right click on Warcraft 3 shortcut > Compatibility > check "Disable desktop composition".

vıⁿČзⁿţ said...

thanks..but i already try.
after minimize nothing come out..
i still cant play..

:(

love2spooge said...

is this first time you run wc3 on win7 after installing it? if it is try to rename Movies folder in wc3 game directory... maybe will help.

vıⁿČзⁿţ said...

yes..first time..is it Program files > Warcraft 3 > Movies ?
rename 'Movies' folder to what name ?

love2spooge said...

yes, rename it to anything (eg Moviesxxx :D)

Anonymous said...

Help, I'm currently using window 7 home premium. I can in my warcraft perfectly. When I in Local Area Network. I create game it say game not found. When I join other ppl's game it say can't join specific game or something else. Can help please?

Anonymous said...

Hey spooge.
I just bought a new computer (Dell) with Catalyst card system (don't know if that has anything to say).
Anyway, when installing WC3, no probs - neither on the battle.net etc, but then when I'm trying to install WC3FT, it says that I haven't WC3 installed.
I have tried everything (I think), but can't seem to make it work?
Oh and btw, no fancy language or anything please, as I won't understand it.

love2spooge said...

thy to use this tool http://tinyurl.com/2vhorfw.

if it don't help go to battle.net log in and download WC3 FT (maybe your cd is broken).

or try to reinstall whole WC3 (don't install patches before installing TF).

If it don't help go to blizzard support http://tinyurl.com/2u9f3wp

Anonymous said...

hey guys please help me i have installed warcraft 3 ROC on my pc its windows 7 ultimate but it wont work it always says please isert a disc on cd rom please help me

love2spooge said...

get a better crack or buy the game.

Anonymous said...

hey spooge, i just bought my laptop Dell inspiron 1464 core i3 4GB ram 2.13 GHz with windows 7 64-bit. i can run wc3 no probs.. but when playing the screen freezes for 2-3 secs every 15 to 20 secs or so... any solution?? i'm using 1.24b patch and dota 6.67c map... can you help plz? its really frustating

Anonymous said...

I am having the same problem with my new dell. similar specs. It runs fine, but freezes for a few seconds.

love2spooge said...

I searched about this problem, there is more about this problem here http://tinyurl.com/2eqkbq9

It seams that this is hardware error on Dells laptops.

You can try this http://tinyurl.com/25hfdny
Also some people says that you can fix it by updating bios.

Anonymous said...

For me, it doesn't happen on scroll down menus, and not when i play borderlands. It seems to only happen on warcraft. Do you think it is something different?

love2spooge said...

you tried this http://tinyurl.com/25hfdny?

2cool4u said...

my wc3 stops installing at 16% i have window 7 if you now how to solve it then till my at jt0c00l4u@aol.com

Anonymous said...

http://tinyurl.com/25hfdny worked, thanks a lot

HesAwlaysNearUs said...

Update video card or intel chipset to newest drivers (i updated to 8.15.10.2104 A06 2010/5/28). Now must be new A07 2010/06/18, but cant download.
After update screen freeze ended. Everything is fine at this moment.

Sailesh said...

My friends new laptops are getting black bars at sides when they open warcraft.Is there a solution to this?

I noticed windows 7 only had this problem.

Anonymous said...

I can't install the update "KB976264"....

Have changed the comp. 2 xp sp 3, but no luck.

Problem is that the screen still flickers.

Windows 7 home premium installed. Had no problems playing on vista!

The update just says there is nothing 2 update and dont have the update installed.

Dean said...

windows says "warcraft III has stoped working"
Problem event name: APPCRASH
when i launched wc3

i am using windows 7 64bit

do u know about this problem and the solution?

Anonymous said...

I do have encountered the same problem of dean ...please help us to find a way to fix the problem...

love2spooge said...

try this http://tinyurl.com/3yqsb32

Anonymous said...

i have a great delay on win 7 while i don't have it on win xp

Anonymous said...

i have a great delay on win 7 while i don't have it win xp. on garena when i create every one have delay when i join i have a delay about 10 to 20 secs

Anonymous said...

Hi my name is joe, i recently installed warcraft 3 roc on my pc with win7 i ran it and no video was there but i can hear the sounds....any ideas? Pla email me any advice here sakuragilabliza@yahoo.com or reply here thank u in advance

Post a Comment


Lancraft © 2008-2013.
Online Users